Skip to main content

Kek Coklat Marvelous!

Assalamualaikum.
Bismillah. Alhamdulillah..

Post kali ni nak berkongsi resepi kek coklat yang super senang! Orang laki pun boleh buat. Apa? Tak da pemutar telur? Tak perlu pun.

Ok, here's the ingredient needed :

1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan gula
3) 4 sudu mentega
4) 3 biji telur
5) 1 cawan susu cair
6) 1/2 cawan serbuk koko
7) 1 sudu teh serbuk penaik

Cara buat :

1) Cairkan dahulu mentega.
2) Kisarkan gula guna pengisar kering.
3) Ayakkan tepung, serbuk penaik dan serbuk koko bersama. then letak dalam bekas.
4) campurkan adunan tepung tadi bersama mentega yang dicairkan dan susu cair
5) kacau telur ( mcm kita nak buat telur dadar tu)
6) Masukkan telur ke dalam adunan dan kacau sebati.
7) Masukkan dalam loyang untuk dikukus.

* Tips untuk kukus kek :
- panaskan kukus lebih kurang 3 minit sebelum letak loyang berisi adunan
- cover loyang dengan aluminium foil atau nak senang guna kain bersih je untuk elakkan wap kukus tu mencacatkan kek anda!
- masa kukus adalah selama 1 jam

AMARAN!
- Jangan sesekali buka penutup kukus untuk tengok keadaan kek sebelum sampai sejam sebab kek yang dah naik akan turun balik. haaa,, tak comei la nanti :(

Oh, lupa. Nak cantikkan lagi kek coklat marvelous kita kena la buat topping coklat. simple je nak buat.

bahan2 :
1) Bar coklat
2) Serbuk koko
3) Susu pekat
4) mentega

Cara2 :
- Masakkan semua bahan dalam bekas yang diletakkan dalam air yg mendidih. bagi coklat bar cair then pandai2 la tengok kalau nak cair lagi boleh tambah sikit air.
- Bar coklat tu kalau tak ada boleh jugak tukar dengan milo. masak ni kadang2 kena kreatif jgk kan :)



Taraaaa... Ni kek coklat marvelousnya!
*Hiasan buah atas tu adalah mengikut kreativiti masing2 ye.

So, rumit ke? 
Harap dapat bantu serba sikit dengan resepi yang tak seberapa ni ^_^
ilalliqo'

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …

Kursus Frozen Food & Pastry

Assalamualaikum
lama juga tak update blog ni. post kali ni nak berkongsi pasal bulan lepas ana ada join kursus penyediaan frozen food & pastry anjuran Felda. Kursus ni dianjurkan sebenarnya untuk melahirkan usahawan katanya. Mama ana sibuk suruh ana pergi jugak mana la tau kot2 boleh berniaga kan. 
Peserta dalam kursus ni semua dalam 25 orang. Kursus ni dijalankan selama 2 hari dekat Pendang Lake Resort. Selesa la tempatnya.
Antara resepi yang kitorang belaja :
1) karipap
2) samosa
3) chicken floss bun
4) Mexico bun
5) mini pizza


ini tengah belajar cara uli doh. teknik tu kena betul. baru jadi!




ini adunan yang siap di uli dan dijemur di kawasan panas supaya doh tu naik

ini kitorang buat mexico bun


ini roti untuk chicken floss. 




masing2 sibuk blaja lipat samosa dan buat karipap


taraaa... ni first kelim karipap yang berjaya ana buat lepas beberapa kali mencuba 



ni la dia hasil keseluruhan yang kitorang blaja dengan chef :) next entry ana akan kongsi resepi buat karipap insyaaAllah. …