Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Kawaii Bookmarks!

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari ni sempena nak dapat result SPM adik ana suruh la siapkan tempahan penanda buku dari kawan dia supaya dia bolehla bagi time dapat result tu..

Cakap pasal ambik result, dia relaks je. Ana saja je nak gabrakan dia tanya banyak2 kali "tak takut ke?"..
Dia buat deeekkk je. Ni memang dah pasrah habis la..haha

Ok, back to the bookmarks. Idea tak ada! Tak tau nak buat bentuk apa. Last2 google jela.


Taraaaaaa...

ok, ni pandangan dekatnya.
Lepas ni semangat la sikit kan nak membaca kan. eh.. ^_^ Jom topup ilmu dengan membaca!
ilalliqo' p/s : Good Luck with the result dear junior and my sweet sis! Teruskan hidup. Kalau tak berjaya kali ni tak bermakna hidup hangpa dah tak ada harapan. Yang penting, Hangpa dah usaha kan :) Kalau dapat result gempak jangan lupa sujud syukur!

Kenapa Keju Berlubang??

Assalamualaikum. Bismillah. Alhamdulillah.
Post kali ni nak share pasal fakta yang ana baca dalam majalah rapi :) Kenapa Keju Berlubang??

Mesti tertanya - tanya jugak kan..
Sebenarnya lubang yang ada pada keju terjadi akibat penghasilan gas oleh sejenis bakteria (Propionic) sewaktu proses pematangannya.Semasa keju ini sedang matang, molekul panjang keju akan terpecah menjadi molekul yang lebih ringkas dan enak menerusi tindakan enzim. Bakteria 'propionic' menghasilkan gas karbonik sehingga menyebabkan terjadinya tekstur bulat, berlubang atau berbentuk mata pada keju.Ada juga sesetengah jenis keju yang mempunyai lubang yang agak besar berikutan tambahan asid 'propionic' yang mana ia berfungsi untuk memberikan rasa manis dan lemak..

Faham tak? hehe..  *Sumber : Majalah Rapi
ilalliqo' thanks for reading ^_^