Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

Klik Klik Pagi ^_^

#Original# Moga Allah lindungi kita dengan rahmatNya
*Tak rugi jalan2 kat Pantai Tok Jembal pagi tu. Nice view after subuh ^_^

Suatu Hari...

Suatu hari ana bertanya roomate soal pandangannya mengenai orang yang bertudung labuh dan seangkatan dengannya ni. Hurrrrmmmmm..........
Guess what, pandangan diorang NEGATIVE! Retak seribu hatiku... bila mengenangkan..... huaaaaaa......! :( ana nangis! sedih bila begini rupanya pandangan diorang pada orang yang bertudung labuh.
secara jujur sikit pun ana tak salahkan si roomate yang comel sebab bagi komen sedemikian rupa kerana dengan komennya yang tulus ikhlas itu la yang menyebabkan ana rasa setiap orang yang bertudung labuh terutamanya ANA wajib berubah! syukran sahabat! ^_^
Nak tau apa pandangan diorang? 1) Orang bertudung labuh ni tak fikir perasaan orang lain.  2) Sombong. Selalu pandang sinis dengan orang bertudung biasa ni 3) Perangai tu mcm fikir dia tu bagus. Orang lain tak bagus. Ada lagi tapi ana lupa.  * ruginya la hai x rakam..
Pada seorang sahabat ana adukan hal ni.  Her answer : "Sebab tu la saya tak nak pakai tudung labuh" T_T see? kerana sifat "kita&…

IMAM

Excited bali rumah cuti hari tu. 1st sebab dengar khabar ada orang jauh dari JOHOR nak datang merisik my Angah. Wah....!!! ok, ana excited lebih. 2nd sebab nak makan lauk kenduri. Wah, rindu bangat nak rasa gulai batang pisang! Fuh, kecur liur seketika.
  Ok, berbalik kepada tajuk asal. IMAM??
Nak dijadikan cerita, satu hari kitorang nak ke kenduri yang dibuat di dewan masjid dekat kampung kitorang. Kenduri kalau belah2 tempat ana (KEDAH) mmg selalunya sampai ke petang. So, mama ana nak ajak la ana ke masjid untuk solat zohor berjemaah then terus mkan kenduri. Malangnya, ana menolak. ana ajak mama ana berjemaah sekali.  Mama ana ok je. Masa bersiap2 nak solat tu, adik bongsu ana datang. Dia cakap nak jadi imam. Ana pandang dia. Wah!! tabik kat hang la dik! SERIUS! bukan apa ana nak tabik bagai sebabnya ana kalau dekat U ke, sekolah ke kalau orang mintak ana jadi imam pun ana menolak inikan lagi menawarkan diri? Tidakkah bagus adikku  yang baru darjah 4 ini?

Seorang sahabat ana pernah …

Sok sek Sok sek

"celakalah bagi setiap PENGUMPAT dan PENCELA.Yang mengumpulkan harta dan menghitung2kannya. Dia (manusia) mengira bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya. Sesekali tidak! Pasti dia akan dilemparkan ke dalam (neraka) Hutamah. Dan tahukah kamu apakah (neraka) Hutamah itu? (iaitu) api (azab) Allah yang dinyalakan. Yang (membakar) sampai ke hati. Sesungguhnya , api itu ditutup rapat atas (diri) mereka. (Sedang mereka itu) diikat pada tiang2 yang panjang "
Surah al - Humazah 104 : 1-9

Nauzubillah... Moga Allah lindung kita daripada 2 golongan terkutuk ini : PENGUMPAT dan PENCELA.. dengar nama pun dah nampak buruk. terutamanya golongan yang bergelar PEREMPUAN (dan itu termasuk saya) cuba ye jauhi benda terkutuk ni.  korang pernah x dilanda situasi di mana kawan korang datang 'mengadu' something bad pasal orang lain? reaksi korang?
A : Ha'ah, betul... hari tu pun dia bla bla bla bla........... B : Yeke? serius tak sangka dia macam tu! dia tu dah la pakai tudung labuh bl…

GERAM !!

Assalamualaikum!

Geram. Geram. GERAM!!

sangat marah!
kenapa?

ada seorang rakan update status dia
"Aku benci golongan usrah baik lelaki atau perempuan"

WHAT? kau benci golongan usrah? Serius Kau benci?

Istighfar bebanyak la kawan! Aku tak hadap sangat benci kau tu kalau benci kau tu pada orang2 mcm aku yg masuk dalam list join usrah tapi bila ayat kau ckp 'GOLONGAN' usrah baik LELAKI atau PEREMPUAN, sedar x kau yg RASULULLAH pun antara 'GOLONGAN' yg kau benci tu?


kenapa nak membenci sunnah Rasulullah?



tepuk dada tanya iman

Hodohnya Ahli NERAKA

بسم الله الرحمن الرحيم Assalamualaikum!
sihat belake ke? alhamdulillah.. hari tu ada dengar ceramah Prof. Dr. Muhaya dekat IKIM.fm. Prof Muhaya ckp kalau kita sakit pun, kita kena ckp kita sihat sbb apa yang kita cakap akan mempengaruhi sistem badan kita. kalau kita sakit pun mybe yang sakit tu cuma tgn, cuma kaki, cuma satu anggota saja dan yg lain2 still sihat kan? so, bersyukurla dgn ujian kerana dengan ujian itu menunjukkan Allah sgt kasih kepada kita sbb Dia nak menguji kita  dan setiap kesakitan tu sebenarnya ada dosa yg terampun, insyaAllah ^_^
So, berbalik pada tajuk asal. mcm mana rupa ahli neraka? Cantik ke? Hodoh ke? tgk tajuk pun dah tau la! Pffft..
Yes, HODOH. sabda Rasulullah S.A.W yg bermaksud : "(Jarak) antara kedua2 bahu seorang kafir di neraka sejauh perjalanan tiga hari bagi seseorang yg menaiki kenderaan yang berlari cepat"~ Riwayat al Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah.
Dalam hadis al-Tirmizi drpd Abu Hurairah, Rasulullah S.A.W. bersabda : "G…