Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Tidur SEKEJAP

بسم الله  الرحمن  الرحيم
Assalamualaikum! ^_^
ok, petang ni nak sharing2 skit pasal tidur. Bukan just 'TIDUR' but "Tidur  SEKEJAP." benda ni ana dapat masa sementara menanti lecturer masuk kelas. Ana baca jap majalah SOLUSI isu ke 29.  tajuk yg bg ana sangat bagus untuk disharingkan bersama anda2 yg terbaca blog ni..haha

percaya atau x, sebenarnya waktu tengah hari majoriti kita akan rasa mengantuk hatta org yg cukup tidur pada waktu malam tu. kita mesti igt kita mengantuk sbb makan banyak ke kan waktu lunch tu. Actually, badan kita  need rest just for a while. Badan kita sebenarnya ada biologi rhythm / pusingan biologi. Sisitem ni di kawal oleh oleh hormon2 yang terdapat dlm badan kita. Dalam keadaan normal, sistem nilah yg menyebabkan kita rasa mengantuk pada waktu tertentu dan rasa bertenaga pada waktu yg lain.
Sesetengah masyarakat menganggap tidur pada waktu siang sebagai 1 tabiat org malas dan tabiat yg tidak baik. WHAT…

Take Five! - Cinta SMS/Lovely SMS

think and think ^_^

Hatceri Oh Hatceri

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hatceri? Apakah? mungkin perkataan ni xfamiliar dgn uolls but kitorang yg ambik bahagian perikanan ke, akuakultur ke mesti kenal sgt la kan dgn hatceri ni. almaklumlah 'rumah kedua' kitorang selepas hostel dkt UMT ni.. hatceri tu sebenarnya tempat untuk ternakan secara akuakultur. hatceri ni selalunya lengkap dgn segala kelengkapan untuk apa2 jenis ternakan la.

sem 4 ni ana ada ambik subjek 'Praktikal Akuakultur' yg mana subjek ni memerlukan kitorang belajar ternak ikan keli @ udang galah. 1 group dibahagikan kepada 10 orang. group kitorang ada 5 lelaki dan 5 perempuan. sem ni kitorang bela udang dulu. sem depan baru tukar bela ikan keli plak.

penat jugak sebenarnya jaga anak udang ni. tambah2 Terengganu musim tengkujuh, udang ni stress la sbb suhu sejuk. Ana yg lemak berketul ni pun sejuk tambahkan pulak 'cucu2' aku yg kecil lagi molek tu??haha.. cucu?? untuk pengetahuan korang group kitorang adalah first group yg menetas telur da…

~MulidurRasul~

Petang semalam adik bongsu ana Zuraida call.

Adik : Ateh, tolong carikan sajak pasal Maulidurrasul.
Ana : Carila sendiri. search kat internet la. (Suara malas)
Adik : Adik tak boleh bukak internet. Cari sat. Adik nak masuk pertandingan ni.
Ana : Nanti la. malam karang ateh ada test. lepas test ye ateh cari. cari la dalam buku. dalam asuh ke.
Adik : dalam kuntum ada tak?
Ana : Cari je.... ( dengar dia semangat selak majalah cari sajak!)

Masya-Allah, semangatnya adik ana.  Kita pun cenggini time kat sekolah dulu kan. masing2 semangat pakai baju kurung nak berarak sambil berselawat. Miss a lot that moment time sekolah dulu.

Lepas test ana search internet cari sajak pasal Maulidurrasul. mujurlah ada 'pak cik google' ni.
tadaa!! jumpa sajak pendek lagi ringkas.

PERJUANGANMU

12 RABIULAWWAL TAHUN GAJAH
HARI KELAHIRANMU TAK PERNAH KU LUPA
TANPA IBUMU SITI AMINAH
TANPA BAPAMU ABDULLAH
TIADALAH RASUL YANG DIGELAR
MUHAMMAD S.A.W

KUMENYANGJUNG NAMAMU
DAKWAHMU TERSEBAR SELURUH DUNIA
SETIANYA U…

sahabat

ukhwah yang terjalin antara kita bukan lah murah tetapi cukup mahal kerana ianya atas dasar cinta kepada Allah ; Tuhan yang mengikat hati-hati ini untuk berkasih- sayang.
  Ya Allah, kurniakan kami hidayahMU. Pimpin kami kejalanMU. Tetapkan hati-hati kami dalam setiap perkara. Jauhkan kami dari fitnah dunia. jauhkan kami dari kesesatan duniawi Ya Allah.
  Kurniakan kejayaan buat kami Ya Allah ..

                                   ~Ukhwah Fillah Abadan Abada~

#Mood test esok! semoga dipermudahkan ^_^