Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Kursus Frozen Food & Pastry

Assalamualaikum
lama juga tak update blog ni. post kali ni nak berkongsi pasal bulan lepas ana ada join kursus penyediaan frozen food & pastry anjuran Felda. Kursus ni dianjurkan sebenarnya untuk melahirkan usahawan katanya. Mama ana sibuk suruh ana pergi jugak mana la tau kot2 boleh berniaga kan. 
Peserta dalam kursus ni semua dalam 25 orang. Kursus ni dijalankan selama 2 hari dekat Pendang Lake Resort. Selesa la tempatnya.
Antara resepi yang kitorang belaja :
1) karipap
2) samosa
3) chicken floss bun
4) Mexico bun
5) mini pizza


ini tengah belajar cara uli doh. teknik tu kena betul. baru jadi!




ini adunan yang siap di uli dan dijemur di kawasan panas supaya doh tu naik

ini kitorang buat mexico bun


ini roti untuk chicken floss. 




masing2 sibuk blaja lipat samosa dan buat karipap


taraaa... ni first kelim karipap yang berjaya ana buat lepas beberapa kali mencuba 



ni la dia hasil keseluruhan yang kitorang blaja dengan chef :) next entry ana akan kongsi resepi buat karipap insyaaAllah. …

Segmen Blogger Aktif :)

Salam .
Anda masih aktif berblogging ?
Jom sertai segmen mudah ni.
Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free .
yang paling penting blogger's friendship <3 insyallah


klik banner untuk join the community :D 
good luck !

Handmade Pillow

Assalamualaikum :)
Just nak share recent handmade yang ana try buat.

Handmade Pillow ^_^
Ilalliqo'

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To CircleGoogle+ Mia Liana dan LikeFanpage Mialiana.comBuat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.comCopy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INISenang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.
tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Kakimu juga aurat sayang :)

Assalamualaikum Bismillah. Alhamdulillah.
*Sila baca tajuk entry ni dengan penuh kasih sayang dan senyuman* ^_^
Suatu hari terbaca status sahabat karib ana di fb :

kan? sangat setuju dengan sahabat ana. 
Tarik nafass... Senyum...
Duhai insan yang bergelar wanita muslim.. Menutup aurat itu bukan hanya dengan memakai pakaian yang longgar dan melabuhkan tudung menutupi dada bahkan kakimu juga harus ditutup! Kakimu juga aurat sayang..
serius, cantik sangat kalau kaki comel awak tu ditutup dengan stokin.

[kredit]
Jom kita pakai stokin!
Oh, bercakap pasal stokin ni dekat fb sekarang ni ada satu group yang buat street dakwah yang dinamakan "SARUNG KAKI PROJECT"

Sarung Kaki Project (SKP) ni dah buat beberapa siri street dakwah bertujuan mengajak golongan wanita muslim memakai sarung kaki. Ana tak pernah join lagi street dakwah ni tapi serious teringin nak join! Kalau buat kat kedah memang ana nak join la, insyaaAllah. Dekat fb SKP ada buat group dan group ni rasanya untuk gegirls j…

Borong Buku ; manfaatkan baucer buku!

Assalamualaikum.

Bismillah. Alhamdulillah.

Syukur atas nikmat kurniaanNya.

Haa... ana memang eksaited terlebih kalau masuk kedai buku dengan stationary. Dari kecik lagi. Pantang tengok la mesti rasa nak beli. Nak kata minat membaca tu tak la sangat. Tapi sekarang ana dah tetapkan azam nak baca buku2 yang ada dekat rumah ni sepanjang cuti ni.

Best jugak dapat baucer buku ni kan. Dapatla beli buku2.. Kalau dekat Kedah ni susah sikit nak cari kedai buku yang best macam popular ke, mph rasanya tak ada. Popular tu ada tapi dekat alor setar. Jauh la dengan rumah ana. Nak dekat pun dengan jitra tak pun changlun. Bukan tak ada kedai buku tapi tak bnyak choice. Novel cintan cintun belambak. Errr,, sejak dah masuk u ni kurang minat pulak dengan novel cintan cintun ni. Bukan apa, jalan cerita tu lebih kurang sama. Dah boleh tau pengakhiran dia macam mana!
Lain la kalau novel thriller kan.. Macam Ramlee Awang Mursyid punya novel ke.. Baru minda ni berjalan sikit. hehe..


Hari tu masa musafir ke Ke…

Kek Coklat Marvelous!

Assalamualaikum.
Bismillah. Alhamdulillah..

Post kali ni nak berkongsi resepi kek coklat yang super senang! Orang laki pun boleh buat. Apa? Tak da pemutar telur? Tak perlu pun.

Ok, here's the ingredient needed :

1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan gula
3) 4 sudu mentega
4) 3 biji telur
5) 1 cawan susu cair
6) 1/2 cawan serbuk koko
7) 1 sudu teh serbuk penaik

Cara buat :

1) Cairkan dahulu mentega.
2) Kisarkan gula guna pengisar kering.
3) Ayakkan tepung, serbuk penaik dan serbuk koko bersama. then letak dalam bekas.
4) campurkan adunan tepung tadi bersama mentega yang dicairkan dan susu cair
5) kacau telur ( mcm kita nak buat telur dadar tu)
6) Masukkan telur ke dalam adunan dan kacau sebati.
7) Masukkan dalam loyang untuk dikukus.

* Tips untuk kukus kek :
- panaskan kukus lebih kurang 3 minit sebelum letak loyang berisi adunan
- cover loyang dengan aluminium foil atau nak senang guna kain bersih je untuk elakkan wap kukus tu mencacatkan kek anda!
- masa kukus adalah selama 1 jam

A…

Mulakan Dengan Bismillah

Assalamualaikum.
Alhamdulillah. Syukur atas semua nikmat yang dikurniakan Allah.

Sepanjang cuti lama ni ana memang tak keje pun disebabkan nak habiskan lesen memandu dulu. Sambil2 tu ambil peluang ni belajaq menjahit dekat KEMAS dalam kg ana sendiri. senang la dah dekat. Merempit je pagi2 pergi kelas menjahit dengan kawan ana merangkap bakal kakak ipar.hehe

Berbalik pada tajuk entri la kan.. Pagi tadi kitorang dah blaja sampai bab potong kain la. risau la kan takut jugak tersalah potong ke kain tu tak ke tak jadi baju nanti.. Masa potong tu ada la mak cik2 yang datang sembang2 dengan cikgu yang ajar menjahit tu sambil tengok kitorang ni blaja menjahit la.. Segan jugak la. Kitorang ni budak baru belajar, diorang tu pro dah..huhu

Masa nak potong kain tu ana ada la cakap " Ish, takut pulak nak potong kain ni. takut silap."
Lepas tu tok cik yang duduk sebelah ana cakap " Ucap Bismillah insyaaAllah tak silap. Yakin dengan Allah." Tok cik senyum tengok ana.

Allahu..
Besa…

Kan Elok Kalau Senyum..

Assalamualaikum.

Kan elok kalau senyum.. Begitulah tajuk entry ana kali ni.
Haaa.. memang kalau senyum tu elok sangat. Sebab apa ana nak bercakap soal senyum ni sebab ana selalu jugak la jumpa dengan kakitangan awam ke, swasta ke, pekerja kedai ke yang susah sangat nak bagi layanan yang baik dan senyum pada customer.

Tak susah nak senyum kan? Dapat pahala lagi sebab senyum kan sedekah.
Kalau awak senyum, awak akan sebarkan aura positif pada orang lain. Kalau awak muncuunng ajee, then layan customer macam acuh tak acuh, tak pasal2 je si customer tu maki awak ke ( kalau jenis tak sabar la ), kutuk awak ke dan lagi teruk lagi si customer dah tak nak berurusan dengan tempat keje awak. Awak jugak yang rugi.

Senang macam ni la. Cuba letakkan diri awak as customer. Mesti awak pun tak nak dilayan acuh tak acuh. Mesti awak tak nak orang cakap dengan awak macam nak marah je kan.. haa.. sama la dengan orang yang menjadi customer tu.

Satu kes yang terjadi bukan pada diri ana tapi orang di sekelil…

Kawaii Bookmarks!

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari ni sempena nak dapat result SPM adik ana suruh la siapkan tempahan penanda buku dari kawan dia supaya dia bolehla bagi time dapat result tu..

Cakap pasal ambik result, dia relaks je. Ana saja je nak gabrakan dia tanya banyak2 kali "tak takut ke?"..
Dia buat deeekkk je. Ni memang dah pasrah habis la..haha

Ok, back to the bookmarks. Idea tak ada! Tak tau nak buat bentuk apa. Last2 google jela.


Taraaaaaa...

ok, ni pandangan dekatnya.
Lepas ni semangat la sikit kan nak membaca kan. eh.. ^_^ Jom topup ilmu dengan membaca!
ilalliqo' p/s : Good Luck with the result dear junior and my sweet sis! Teruskan hidup. Kalau tak berjaya kali ni tak bermakna hidup hangpa dah tak ada harapan. Yang penting, Hangpa dah usaha kan :) Kalau dapat result gempak jangan lupa sujud syukur!

Kenapa Keju Berlubang??

Assalamualaikum. Bismillah. Alhamdulillah.
Post kali ni nak share pasal fakta yang ana baca dalam majalah rapi :) Kenapa Keju Berlubang??

Mesti tertanya - tanya jugak kan..
Sebenarnya lubang yang ada pada keju terjadi akibat penghasilan gas oleh sejenis bakteria (Propionic) sewaktu proses pematangannya.Semasa keju ini sedang matang, molekul panjang keju akan terpecah menjadi molekul yang lebih ringkas dan enak menerusi tindakan enzim. Bakteria 'propionic' menghasilkan gas karbonik sehingga menyebabkan terjadinya tekstur bulat, berlubang atau berbentuk mata pada keju.Ada juga sesetengah jenis keju yang mempunyai lubang yang agak besar berikutan tambahan asid 'propionic' yang mana ia berfungsi untuk memberikan rasa manis dan lemak..

Faham tak? hehe..  *Sumber : Majalah Rapi
ilalliqo' thanks for reading ^_^

Handmade Cover Buku Ringkasan Guru

Assalamualaikum.
Bismillah. Alhamdulillah.
Moga kebaikan dan rahmat Allah sentiasa bersama2 kita.

Oh, post kali ni nak kongsi dengan new product from CikBunga_HandyCraft.
Cover buku ringkasan guru ni kalau search kat google memang ramai crafter yang dah buat. Ana buat pun sebab jiran ana yang request. Dia sebenarnya tak tau pun ana jual2 craft ni. Petang tu saja nak sembang2 dengan dia sebab dah lama kan tak sembang event jiran sebab ana kan praktikal. Balik hujung minggu je.

Dia nak tengok la gambar2 dekat tempat praktikal ana. Last2 nampak gambar2 ana buat casing phone bagai ,dia suruh la ana buatkan satu casing tab untuk dia + cover buku ni.
Ana ni bukanlah seorang yang kreatif. Sangat lemah bila orang letakkan kepercayaan penuh tentang design dan warna yang akan digunakan. Tak kreatif la! huhuhu..

Last2, terhasil jugak la cover buku ni lepas ambik satu contoh dari jiran ana. memang tiru habis la.. hehe..
Mybe, next time kalau ada request lagi ana akan improve selari dengan permint…

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …