Skip to main content

Kakimu juga aurat sayang :)

Assalamualaikum
Bismillah. Alhamdulillah.

*Sila baca tajuk entry ni dengan penuh kasih sayang dan senyuman*
^_^

Suatu hari terbaca status sahabat karib ana di fb :


kan? sangat setuju dengan sahabat ana. 

Tarik nafass... Senyum...

Duhai insan yang bergelar wanita muslim.. Menutup aurat itu bukan hanya dengan memakai pakaian yang longgar dan melabuhkan tudung menutupi dada bahkan kakimu juga harus ditutup!
Kakimu juga aurat sayang..

serius, cantik sangat kalau kaki comel awak tu ditutup dengan stokin.


[kredit]

Jom kita pakai stokin!

Oh, bercakap pasal stokin ni dekat fb sekarang ni ada satu group yang buat street dakwah yang dinamakan
"SARUNG KAKI PROJECT"


Sarung Kaki Project (SKP) ni dah buat beberapa siri street dakwah bertujuan mengajak golongan wanita muslim memakai sarung kaki. Ana tak pernah join lagi street dakwah ni tapi serious teringin nak join! Kalau buat kat kedah memang ana nak join la, insyaaAllah.
Dekat fb SKP ada buat group dan group ni rasanya untuk gegirls je. Boleh la nanti cari dan 'ask to join' group ni.

Selain tu, kita boleh jugak nak melabur saham akhirat melalui SKP ni dengan cara beri sumbangan stokin ataupun bank in duit untuk bantu kerja amal ni. Imagine dengan stokin yang awak sumbangkan diberi pada orang untuk menutup aurat! Awak pun dapat pahala :)


[kredit to admin SKP]

ini antara button batch SKP. cute sangat!


[kredit to admin SKP]

Antara aktiviti street dakwah yang berlangsung.
dekat situ jugak ada tertera nombor akaun bank dan nombor phone jika ada yang berminat untuk menyumbang serta nak ajukan sebarang persoalan :)

Moga Allah redha dengan mujahadah kita menutup aurat dengan sempurna.
Tunggu apa lagi, jom pakai stokin!
Ilalliqo'


Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …