Skip to main content

Kakimu juga aurat sayang :)

Assalamualaikum
Bismillah. Alhamdulillah.

*Sila baca tajuk entry ni dengan penuh kasih sayang dan senyuman*
^_^

Suatu hari terbaca status sahabat karib ana di fb :


kan? sangat setuju dengan sahabat ana. 

Tarik nafass... Senyum...

Duhai insan yang bergelar wanita muslim.. Menutup aurat itu bukan hanya dengan memakai pakaian yang longgar dan melabuhkan tudung menutupi dada bahkan kakimu juga harus ditutup!
Kakimu juga aurat sayang..

serius, cantik sangat kalau kaki comel awak tu ditutup dengan stokin.


[kredit]

Jom kita pakai stokin!

Oh, bercakap pasal stokin ni dekat fb sekarang ni ada satu group yang buat street dakwah yang dinamakan
"SARUNG KAKI PROJECT"


Sarung Kaki Project (SKP) ni dah buat beberapa siri street dakwah bertujuan mengajak golongan wanita muslim memakai sarung kaki. Ana tak pernah join lagi street dakwah ni tapi serious teringin nak join! Kalau buat kat kedah memang ana nak join la, insyaaAllah.
Dekat fb SKP ada buat group dan group ni rasanya untuk gegirls je. Boleh la nanti cari dan 'ask to join' group ni.

Selain tu, kita boleh jugak nak melabur saham akhirat melalui SKP ni dengan cara beri sumbangan stokin ataupun bank in duit untuk bantu kerja amal ni. Imagine dengan stokin yang awak sumbangkan diberi pada orang untuk menutup aurat! Awak pun dapat pahala :)


[kredit to admin SKP]

ini antara button batch SKP. cute sangat!


[kredit to admin SKP]

Antara aktiviti street dakwah yang berlangsung.
dekat situ jugak ada tertera nombor akaun bank dan nombor phone jika ada yang berminat untuk menyumbang serta nak ajukan sebarang persoalan :)

Moga Allah redha dengan mujahadah kita menutup aurat dengan sempurna.
Tunggu apa lagi, jom pakai stokin!
Ilalliqo'


Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …

Kursus Frozen Food & Pastry

Assalamualaikum
lama juga tak update blog ni. post kali ni nak berkongsi pasal bulan lepas ana ada join kursus penyediaan frozen food & pastry anjuran Felda. Kursus ni dianjurkan sebenarnya untuk melahirkan usahawan katanya. Mama ana sibuk suruh ana pergi jugak mana la tau kot2 boleh berniaga kan. 
Peserta dalam kursus ni semua dalam 25 orang. Kursus ni dijalankan selama 2 hari dekat Pendang Lake Resort. Selesa la tempatnya.
Antara resepi yang kitorang belaja :
1) karipap
2) samosa
3) chicken floss bun
4) Mexico bun
5) mini pizza


ini tengah belajar cara uli doh. teknik tu kena betul. baru jadi!




ini adunan yang siap di uli dan dijemur di kawasan panas supaya doh tu naik

ini kitorang buat mexico bun


ini roti untuk chicken floss. 




masing2 sibuk blaja lipat samosa dan buat karipap


taraaa... ni first kelim karipap yang berjaya ana buat lepas beberapa kali mencuba 



ni la dia hasil keseluruhan yang kitorang blaja dengan chef :) next entry ana akan kongsi resepi buat karipap insyaaAllah. …