Skip to main content

Kan Elok Kalau Senyum..

Assalamualaikum.

Kan elok kalau senyum.. Begitulah tajuk entry ana kali ni.
Haaa.. memang kalau senyum tu elok sangat. Sebab apa ana nak bercakap soal senyum ni sebab ana selalu jugak la jumpa dengan kakitangan awam ke, swasta ke, pekerja kedai ke yang susah sangat nak bagi layanan yang baik dan senyum pada customer.

Tak susah nak senyum kan? Dapat pahala lagi sebab senyum kan sedekah.
Kalau awak senyum, awak akan sebarkan aura positif pada orang lain. Kalau awak muncuunng ajee, then layan customer macam acuh tak acuh, tak pasal2 je si customer tu maki awak ke ( kalau jenis tak sabar la ), kutuk awak ke dan lagi teruk lagi si customer dah tak nak berurusan dengan tempat keje awak. Awak jugak yang rugi.

Senang macam ni la. Cuba letakkan diri awak as customer. Mesti awak pun tak nak dilayan acuh tak acuh. Mesti awak tak nak orang cakap dengan awak macam nak marah je kan.. haa.. sama la dengan orang yang menjadi customer tu.

Satu kes yang terjadi bukan pada diri ana tapi orang di sekeliling ana yang mana dia kena marah dengan pegawai bank sebab salah isi borang. Imagine la diri anda sebagai orang yang kena marah tadi. depan ramai lagi orang dalam bank tu, tak ke dia malu? Cuba letakkan diri anda di tempat orang tersebut.

Rasulullah sendiri tak pernah nak menengking atau marah2 even dengan orang yang selalu menyakitkan hati Baginda. So, Jom kita audit diri. Smile and always positive!


ilalliqo'



Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …

Satu tajuk dalam cerita hidup

Bismillah. Lama dah tak menaip dekat sini. Ada orang tu mintak kita update blog. Ada juga yang membaca dekat sini rupanya. Terima kasih sebab sudi membaca benda2 mengarut dekat sini. *Hugss

Banyak sebenarnya yang berlaku dalam hidup. Dah masuk tahun baru 2017 dah pun. Terima kasih buat 2016 sebab banyak mengajar erti hidup, kesusahan, kegembiraan, kesakitan dan macam - macam lagi. Thank you again! I have learned so many things.

So, entry kali ni nak bercakap soal "satu tajuk dalam cerita hidup" aku ni. Ops, aku? Maaflaa, sebenarnya dunia realiti aku memang tak suka nak biasakan diri 'ana'. dalam blog ja kalau yang dah pernah baca entry sebelum ni memamg aku bahasakan diri 'ana'. So, sempena tahun baru ni, nak tukar dah. hehe.. Nak jadi diri sendiri :)

Ok, berbalik pada apa yg nak dikatakan. Aku nak bercakap soal pengalaman aku masuk hospital masa September 2016. Pertama kali dalam hidup Zahariah (melainkan masa baru dilahirkan) kena tahan masuk wad. Dekat bum…