Skip to main content

Pulau Bidong Again - Prinsip kepelautan dan navigasi

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, masih lagi kita diberi peluang untuk terus menyedut udara milik Allah.
Tak terlambat lagi kan nak ucap Salam Aidiladha. Moga raya haji tahun ni memberikan kita banyak keinsafan. amin, InsyaAllah!
Hurm.. alhamdulillah. Selesai sudah semester 5. Sekejap je masa berlalu kan. Masa duk godek2 gambar dalam lappy terjumpa folder gambar masa pergi field trip ke Bidong untuk kali terakhirnya bagi Diploma ni.
Kitorang pergi untuk subjek Prinsip Kepelautan dan Navigasi. Jujur cakap subjek ni memang boring. Majoriti semua orang macam tu. Kalau yang memang minat bab kapal tu memang tangkap cintan la kot kan. kalau ana, serius surrender awal2 lagi. Ni pun gagah kan jugak sebab subjek wajib kan..
Ok, tak nak cakap panjang. Let's the picture tell you!


ok, kita posing dulu sebelum bertolak! ^_^






dekat Jeti Merang. bergambar bersama En. Ari a.k.a Our Lecturer



Bincang apa tu En. Ari?














atas bot nak ke Bidong




bot kitorang semua perempuan yang naik instead 2 orang abang yang bawak bot







Safely arrived at Bidong! Wuhuuu... ayaq dia hijau baq hang



ni tempat kitorang menginap. tido atas lantai je ramai2


sampai2 semua orang bersih2 kawasan. bagus betul! tak kena suruh pun


waktu ni semua group kena buat survival laut except group ana sbb group kitorang kena masak untuk makan tgh hari. nasibla ye kawan2



ok, yang warna merah terang benderang ni En. Ari nak tunjuk kat kitorang isyarat kecemasan. kita akan bakar benda ni macam bunga api jugak la lepas tu dia akan naik tinggi ke langit dan slowly turun balik api tu.


ni sementara tunggu bot datang nak bawak kitorang ke bot besar untuk amali.
sorryla. memang ana tak berani nak bawak kamera bila pergi bot besar sbb takut kena terjun air.
so, gambaq atas kapal tak dak. :( 




boring tunggu lama sangat, main buai dulu




eh2, minum duduk la cik abang oi!




ok, yang ni time last dah nak balik. kitorang ada jugak amali bawak bot tapi tak dala gambarnya sebagai bukti. main walkie talkie berinteraksi dengan bot2 lain. guna chart(macam peta) atas bot dengan mabuk2. kelakar bila ingat. tapi sangat best. 
ok, abaikan muka ana. ni muka excited bawak bot


tadaaaa! pak cik yang bawak bot. Tak senyum pun dia.huhu


eh2, dah habis gambar?
hurmm.. tu je kot takat ni. so, beruntungla anda jika masuk ke umt dapat pergi Pulau Bidong yang cun melecun tu. 

ilalliqo'

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …

Satu tajuk dalam cerita hidup

Bismillah. Lama dah tak menaip dekat sini. Ada orang tu mintak kita update blog. Ada juga yang membaca dekat sini rupanya. Terima kasih sebab sudi membaca benda2 mengarut dekat sini. *Hugss

Banyak sebenarnya yang berlaku dalam hidup. Dah masuk tahun baru 2017 dah pun. Terima kasih buat 2016 sebab banyak mengajar erti hidup, kesusahan, kegembiraan, kesakitan dan macam - macam lagi. Thank you again! I have learned so many things.

So, entry kali ni nak bercakap soal "satu tajuk dalam cerita hidup" aku ni. Ops, aku? Maaflaa, sebenarnya dunia realiti aku memang tak suka nak biasakan diri 'ana'. dalam blog ja kalau yang dah pernah baca entry sebelum ni memamg aku bahasakan diri 'ana'. So, sempena tahun baru ni, nak tukar dah. hehe.. Nak jadi diri sendiri :)

Ok, berbalik pada apa yg nak dikatakan. Aku nak bercakap soal pengalaman aku masuk hospital masa September 2016. Pertama kali dalam hidup Zahariah (melainkan masa baru dilahirkan) kena tahan masuk wad. Dekat bum…