Skip to main content

One of those days. - Laboratory

Assalamualaikum!

Malam2 ni tak tau nak buat apa *bukan tak ada kerja tapi mood tak datang nak buat keje..*
Cakap pasal mood tak datang nak buat kerja, please don't do this at home, office or everywhere you are ok. I'm also trying to change ok *poyo je*

Saja godek2 folder picture ingatkan nak cuci la gambar2 ni. Jumpa pulak folder 'Lab'. Senyum sorang2 tengok gelagat2 masa dalam lab. That's us. the Fisheries Student. Konon doktor la. Doktor ikan!
Let's see those memorable pictures of us!


 Ni gambar first try kamera baru :)


Lab Kimia
*Eksyen sikit





  Yang ni lab Sains Perikanan. 
Student fisheries pun kena melukis tau!
Lukis ikan, sotong, ketam.. susah tau



 Yang ni lab limnology and oceanography.
buat ujian pasal air, semua tentang akuatik

  antara pekakas yang digunakan


En. Raja (assistant lab) tengah ambik sample air

  melukis lagi..

  
Tekunnya hazif dengan hani melukis.. 


wah...Apakah??
nilah belut. Yang ni lab kesihatan ikan. Sebenarnya kitorang yang attend lab ni di hujung minggu sebab kena repeat lab. Lab yang sebelum ni kitorang tak dapat cari parasit dalam ikan.  Menurut Dr. Marina, dalam belut sangat banyak parasit. 
*Makin banyak parasit pada ikan, makin berkhasiat ikan tu sebenarnya.

ini antara peralatan yang digunakan untuk ambil sampel darah belut. 
*Nak uji parasit dalam darah

Muka2 excited nak start keje.





Abang ni one of the master student. dia kira assistant lab la. 

  
Ini dia sampel darahnya

  
cek parasit ada ke tak


ini organ dalaman belut.


guess what? Inilah parasitnya..


ini gambaran cell darah belut. Cantik kan? Subhanallah..




haha.. sempat lagi main kasut yang lab ni punya


Yang ini pun parasit. tapi bukan dalam belut. Dalam ikan apa ntah. lupa dah ana.
*Bila jumpa parasit, happy tau tak. Tak payah dah ulang lab. :)






sesi melukis lagi.. 
cepat siap cepat boleh balik. hehe



Ha, ni lukisan ana. bantai jela walaupun tak pandai. tu ikan aya. ada gaya ikan aya ke? belasah..haha


ok, yang ni pulak time dekat netlof
netlof ni tempat kitorang belajar ikatan tali, buat pukat , etc...
sakit tangan2 tau! Tapi best. bukan semua orang boleh belajar baiki pukat ni :)


yang masin2 tengah pegang tu jarum untuk buat pukat dan tali pukat


ni dari pandangan dekatnya :)


Tadaaah! pukat ana yang dah siap nak dihantar



Habis dah gambar...
banyak lagi sebenarnya aktiviti2 kitorang dalam lab ni. Nanti ana cerita pasal lab memasak pulak..
oh lupa! syukran sudi singgah ^_^
ilalliqo'


Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …