Skip to main content

Sok sek Sok sek




"celakalah bagi setiap PENGUMPAT dan PENCELA.Yang mengumpulkan harta dan menghitung2kannya. Dia (manusia) mengira bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya. Sesekali tidak! Pasti dia akan dilemparkan ke dalam (neraka) Hutamah. Dan tahukah kamu apakah (neraka) Hutamah itu? (iaitu) api (azab) Allah yang dinyalakan. Yang (membakar) sampai ke hati. Sesungguhnya , api itu ditutup rapat atas (diri) mereka. (Sedang mereka itu) diikat pada tiang2 yang panjang "

Surah al - Humazah 104 : 1-9


Nauzubillah... Moga Allah lindung kita daripada 2 golongan terkutuk ini : PENGUMPAT dan PENCELA..
dengar nama pun dah nampak buruk.
terutamanya golongan yang bergelar PEREMPUAN (dan itu termasuk saya) cuba ye jauhi benda terkutuk ni. 
korang pernah x dilanda situasi di mana kawan korang datang 'mengadu' something bad pasal orang lain?
reaksi korang?

A : Ha'ah, betul... hari tu pun dia bla bla bla bla...........
B : Yeke? serius tak sangka dia macam tu! dia tu dah la pakai tudung labuh bla bla bla.....
C : Mungkin dia ada masalah.. Kita tak tau hati dia. :)

yang mana korang??

kita boleh jadi orang yang mem'positif'kan orang lain tau men'negatif'kan orang lain. 
believe me kalau korang start kata benda yang positif orang yang nak ajak kita mengumpat automatik akan stop sendiri.
tapi, bila korang lagi mengapi2kan apa yg dia ckp or korang just LISTEN carefully, korang sendiri akan terjebak dengan dunia mengumpat ni sekaligus menambahkan rasa tidak baik pada kawan yg dikutuk.
means that kalau sebelum ni korang baik dengan si B tetiba si A duk cerita buruk pasal si B. lama2 korang akan pandang buruk pada si B ni.
Hmmm.. Mencegah lagi baik kan?

[credit ]
jaga pandangan, jaga pendegaran, jaga percakapan


Renung2 kan.. ^_^

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Satu tajuk dalam cerita hidup

Bismillah. Lama dah tak menaip dekat sini. Ada orang tu mintak kita update blog. Ada juga yang membaca dekat sini rupanya. Terima kasih sebab sudi membaca benda2 mengarut dekat sini. *Hugss

Banyak sebenarnya yang berlaku dalam hidup. Dah masuk tahun baru 2017 dah pun. Terima kasih buat 2016 sebab banyak mengajar erti hidup, kesusahan, kegembiraan, kesakitan dan macam - macam lagi. Thank you again! I have learned so many things.

So, entry kali ni nak bercakap soal "satu tajuk dalam cerita hidup" aku ni. Ops, aku? Maaflaa, sebenarnya dunia realiti aku memang tak suka nak biasakan diri 'ana'. dalam blog ja kalau yang dah pernah baca entry sebelum ni memamg aku bahasakan diri 'ana'. So, sempena tahun baru ni, nak tukar dah. hehe.. Nak jadi diri sendiri :)

Ok, berbalik pada apa yg nak dikatakan. Aku nak bercakap soal pengalaman aku masuk hospital masa September 2016. Pertama kali dalam hidup Zahariah (melainkan masa baru dilahirkan) kena tahan masuk wad. Dekat bum…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …