Skip to main content

IMAM

Excited bali rumah cuti hari tu. 1st sebab dengar khabar ada orang jauh dari JOHOR nak datang merisik my Angah. Wah....!!! ok, ana excited lebih. 2nd sebab nak makan lauk kenduri. Wah, rindu bangat nak rasa gulai batang pisang! Fuh, kecur liur seketika.
  Ok, berbalik kepada tajuk asal. IMAM??
Nak dijadikan cerita, satu hari kitorang nak ke kenduri yang dibuat di dewan masjid dekat kampung kitorang. Kenduri kalau belah2 tempat ana (KEDAH) mmg selalunya sampai ke petang. So, mama ana nak ajak la ana ke masjid untuk solat zohor berjemaah then terus mkan kenduri. Malangnya, ana menolak. ana ajak mama ana berjemaah sekali.  Mama ana ok je. Masa bersiap2 nak solat tu, adik bongsu ana datang. Dia cakap nak jadi imam. Ana pandang dia. Wah!! tabik kat hang la dik! SERIUS! bukan apa ana nak tabik bagai sebabnya ana kalau dekat U ke, sekolah ke kalau orang mintak ana jadi imam pun ana menolak inikan lagi menawarkan diri? Tidakkah bagus adikku  yang baru darjah 4 ini?

Seorang sahabat ana pernah ckp antara tanda2 umat AKHIR ZAMAN adalah orang yang tidak mahu/ menolak untuk menjadi imam. Memang kita umat akhir zaman. Isk..isk.. insaf seketika..

Tapi orang2 kita menolak jadi imam tu bukan apa, mungkin disebabkan dia rasa tak layak untuk pimpin jemaah solat yang dia rasakan lebih baik daripada dirinya sendiri..

Apa2 pun, i have learnt from my youngest sister about the spirit.

#p/s : Jom Audit Diri Jadi Lebih Baik ^_^

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Satu tajuk dalam cerita hidup

Bismillah. Lama dah tak menaip dekat sini. Ada orang tu mintak kita update blog. Ada juga yang membaca dekat sini rupanya. Terima kasih sebab sudi membaca benda2 mengarut dekat sini. *Hugss

Banyak sebenarnya yang berlaku dalam hidup. Dah masuk tahun baru 2017 dah pun. Terima kasih buat 2016 sebab banyak mengajar erti hidup, kesusahan, kegembiraan, kesakitan dan macam - macam lagi. Thank you again! I have learned so many things.

So, entry kali ni nak bercakap soal "satu tajuk dalam cerita hidup" aku ni. Ops, aku? Maaflaa, sebenarnya dunia realiti aku memang tak suka nak biasakan diri 'ana'. dalam blog ja kalau yang dah pernah baca entry sebelum ni memamg aku bahasakan diri 'ana'. So, sempena tahun baru ni, nak tukar dah. hehe.. Nak jadi diri sendiri :)

Ok, berbalik pada apa yg nak dikatakan. Aku nak bercakap soal pengalaman aku masuk hospital masa September 2016. Pertama kali dalam hidup Zahariah (melainkan masa baru dilahirkan) kena tahan masuk wad. Dekat bum…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …