Skip to main content

Hatceri Oh Hatceri

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hatceri? Apakah? mungkin perkataan ni xfamiliar dgn uolls but kitorang yg ambik bahagian perikanan ke, akuakultur ke mesti kenal sgt la kan dgn hatceri ni. almaklumlah 'rumah kedua' kitorang selepas hostel dkt UMT ni.. hatceri tu sebenarnya tempat untuk ternakan secara akuakultur. hatceri ni selalunya lengkap dgn segala kelengkapan untuk apa2 jenis ternakan la.

sem 4 ni ana ada ambik subjek 'Praktikal Akuakultur' yg mana subjek ni memerlukan kitorang belajar ternak ikan keli @ udang galah. 1 group dibahagikan kepada 10 orang. group kitorang ada 5 lelaki dan 5 perempuan. sem ni kitorang bela udang dulu. sem depan baru tukar bela ikan keli plak.

penat jugak sebenarnya jaga anak udang ni. tambah2 Terengganu musim tengkujuh, udang ni stress la sbb suhu sejuk. Ana yg lemak berketul ni pun sejuk tambahkan pulak 'cucu2' aku yg kecil lagi molek tu??haha.. cucu?? untuk pengetahuan korang group kitorang adalah first group yg menetas telur dari induk udang. bila datang Hatceri pagi tu, kawan ana ckp "Za, dah ada cucu la! tahniah!!" haha..tetiba je dapat title nenek. aku tau la muka aku nampak tua kan!

malas nak ckp bnyak2 sbnrnya pasal udang ni. let's take a look at those picture yg sempat ana ambikk ^_^

 eh2, tetiba pulak ada belangkas... dekat hatceri UMT ada jgk student degree yg buat projek pasal belangkas. so, kitorang ni tak pernah pegang excited lebih la..
(ika pegang guna 1 jari je..hukhuk)
 arif ; one of my members's group.
 ni Azam ; the shy man in the class. dia ni serius pandai!
 this is Hasni :)
 ini dia belangkas kekenyangan (memandai aku je)
 eh.....?? Apakah??
okay, kalau korang nak tau anak udang mula makan pada hari ketiga dia ditetaskan dan makanan diorang adalah artemia; sejenis zooplankton. dlm akuarium plastic ni adalah artemia yg telah dibiakkan selama 24 jam. Time ni kitorang nak harvest la artemia ni.

       khusyuk belake dgr penerangan En. Md Zain as our Penasihat
 ini adalah tangki yg ada anak udang menetas! but sorry xnampak.. :(
 guess what?? my CUCU!!! excited!
 dalam ni ada larvae udang.. kalau x nampak... mybe kena jumpa doktor lepas ni! ngee :)

 akuarium ni dibalut dgn jaring hitam supaya artemia berkumpul pada kawasan yg bercahaya.senang la nak harvest bila dia berkumpul kan ?
 yeah!! usaha tangga kejayaan!

   proses bilas and penapisan artemia sebelum diberikan kepada anak udang...

phew! penat weh jaga anak udang.. baru ku tau mengapa harga udang mahal. kuang3

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …