Skip to main content

Operasi Laut di Pulau Bidong




assalamualaikum!
alhamdulillah... 
sihat lagi hari ni...

post kali ni nak cerita pasal operasi laut student diploma perikanan tahun 2 dekat Pulau Bidong. alhamdulillah.. selesai jugak. Operasi laut ni berlangsung selama 4 hari iaitu dari 13-16 september 2012..

Perasaan??

seronok la sebab first time cuba benda baru..




posing dulu sebelum bertolak
dari kiri : ezzah, ika & siti


sek2 kelate : syafiqah, fazila, fida, zulfa, fatinah & amalina


best friends! 
dari kiri : Ayie, hani, sya, liya


kami kawan!! :)

belakang dari kiri : Anis, Mutmainnah
depan dari kiri : Hazira, Jue, Fizah, Atirah, Fatin 


kawan selamanya! 

belakang dari kiri : Adawiyah, Mila, Adilah
depan dari kiri : Fatin, Farahin, Akma, Ecah, Isma


smile ^__^

belakang dari kiri : Ina, siti
depan dari kiri : Ika, Hasni, Kinah, Ezzah


selipar sedondon
baru beli ni semata2 nak g bidong


dalam bas :)


bergambar dekat jeti Marang sebelum naik bot..
mana bot ni,???? kitorang dah tak sabar nak g bidong!!!


main2 jap sebelum naik bot
pernah main tak benda ni?
adik ana selalu main dengan abah ana ^__^



Peace!!!
dari kiri : Azam, Muslim, Helmi, Arif


kami pun nak jugak!!!
ika, ana, yana, cassandra


zurini, Izat, Ina



alhamdulillah.. sampai jugak bidong...


Subhanallah!! cantik sangat cahaya ni keluar dari celah2 pokok dekat Pulau bidong..
ok, teruja sebentar


inilah first job yang group ana kena buat.
masak untuk mkn tgh hari..


operasi first : Pukat Hanyut dan Pancing





bangganya dapat ikan!! daripada mabuk terus hilang mabuk sbb excited dpt ikan :)


Pulau Bidong


Operasi kedua : Pukat Tunda
mula2 semua muka excited


yeah!! org kuat kami : Encik Manaf tengah buat persiapan untuk labuhkan pukat



semua dah start layan perasaan waktu ni..
~ mabuk...




tido dulu sementara tunggu nak sampai tgh laut






operasi pukat tunda BERMULA!






semua nyenyak tido.. pening~~~



semua terlentang tak sedarkan diri..huhuhu



tiba masa untuk angkat pukat tunda




inilah hasil2 tangkapan kami


obor2 pun ada habaq mai kat hang!

sebab tu la pukat tunda ni diharamkan oleh pihak perikanan sbb bila guna pukat ni semua hidupan air pun kita tangkap tak kira kecik atau besar, yang boleh makan ke, tak boleh makan ke... semua sapu!
so, kesian la dekat ikan2 yang masih mencari identiti diri tu kan.. kecik2 dah kena tangkap. ikan yang kecik2 tu semua kitorang buang balik dalam laut..








inilah hasil laut yang ditangkap



bagaikan diriku tapak sulaiman............
haha, jadi elliana sebentar..


yang azam tengok tu adalah ternakan kerapu harimau dalam sangkar kalau tak silap


menunggu bot kecil ambik kitorang dari kapal untuk balik ke darat


Din terjun dulu.. tunggu bot lambat sangat!





tidak melepaskan peluang untuk mandi laut




waktu petang di Pulau Bidong


bersantai sambil makan jemput2


cantik tak??
of course la kan..Subhanallah.....
waktu matahari nak terbenam di Pulau Bidong


Our senior!!!
kak Ina, Kak Yati, Kak Jia, and Kak Dayang


saja test..
agak2 boleh jadi profesional tak?? hehe


sek2 kelate


Operasi Laut ketiga : Candat Sotong


penerangan dari Encik Muhammad


dari hujung kapal


dah habis... 
mood : mabuk..


semua berjalan lancar.. walaupun sepanjang operasi ana bnyak tido je sbb mabuk dengan laut tapi best la.. kalau korang nak rasa dan lihat keindahan Pulau Bidong, moh le masuk UMT ^__^
ok, promote sekejap.. 

sekian dulu untuk post kali ini. 
lastly, senyum selalu :)


Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …

Kursus Frozen Food & Pastry

Assalamualaikum
lama juga tak update blog ni. post kali ni nak berkongsi pasal bulan lepas ana ada join kursus penyediaan frozen food & pastry anjuran Felda. Kursus ni dianjurkan sebenarnya untuk melahirkan usahawan katanya. Mama ana sibuk suruh ana pergi jugak mana la tau kot2 boleh berniaga kan. 
Peserta dalam kursus ni semua dalam 25 orang. Kursus ni dijalankan selama 2 hari dekat Pendang Lake Resort. Selesa la tempatnya.
Antara resepi yang kitorang belaja :
1) karipap
2) samosa
3) chicken floss bun
4) Mexico bun
5) mini pizza


ini tengah belajar cara uli doh. teknik tu kena betul. baru jadi!




ini adunan yang siap di uli dan dijemur di kawasan panas supaya doh tu naik

ini kitorang buat mexico bun


ini roti untuk chicken floss. 




masing2 sibuk blaja lipat samosa dan buat karipap


taraaa... ni first kelim karipap yang berjaya ana buat lepas beberapa kali mencuba 



ni la dia hasil keseluruhan yang kitorang blaja dengan chef :) next entry ana akan kongsi resepi buat karipap insyaaAllah. …