Skip to main content

Pulau Bidong ^__^

post kali ni nak kongsi pengalaman masa g survival laut dekat Pulau Bidong. Untuk pengetahuan, student UMT x kisahla dia ambik course apa sekali pun wajib pergi survival laut. semua excited la masa nak pergi ni.. kitorang pergi sana 3 hari 2 malam. peraturan nak ke sana, tak boleh bawak sabun mandi, syampu, pencuci muka dan sedara2 seangkatan dengannya. sbb apa tak boleh bawa?? sbbnya, bahan2 kimia dlm sabun tu boleh menyebabkan batu karang mati. sgt2 best bila sampai kat sana sbb first time ana pergi laut yang jernih..selalunya tgk dlm tv je. ^__^
   sampai2 je kitorang kena pasang khemah. lepas tu duk dalam kumpulan yang dah ditetapkan dan terjun laut! wah.....mmg penat. esoknya kitorang yg telah dibahagikan kepada 4 kumpulan, : pari, jerung, ketam & udang bergilir2 la buat aktiviti mcm memancing, kayak, jungle tracking dan yg paling best snorkling.. mmg pengalaman seumur hidup yg xdpt lupa la.. excited sgt bila dpt snorkling. :)
     nak citer panjang2 takut bosan plak baca.. xpe, nanti tgk picture2 yang ana letak ok. bak kata sorang kawan ana : a picture speak more than thounsands words! ^__^

 masing2 excited nak naik bot pi pulau bidong!






      para jurulatih kitorang masa kat bidong


     group pari nak jungle tracking ni

  
peninggalan warga vietnam dekat pulau bidong. lagi satu sebagai tambahan, pulau bidong ni suatu ketika dulu dihuni oleh warga vietnam yg lari dari negara diorang atas sbb tertentu la.(ana pun dah lupa sbb apa..hehe). so, pulau ni diberi pinjam kepada warga vietnam yg jdi pelarian ni untuk tinggal sementara kat sini. kalau naik dekat bukit atas pulau bidong ni, boleh tgk la mcm2 peninggalan diorang dekat sini. ada gereja, tokong, kedai makan, rumah, kubur, org kata complete la!
                      kubur warga vietnam

        sempat lagi bergambar masa sampai dekat atas bukit pulau bidong. Penat!
   ni gambar masa kitorang dah ada dekat bawah. jeti tu dibina oleh Vietnam untuk membolehkan cucu cicit diorang datang melawat kubur datuk nenek diorang dekat sini

        ha, yang ni tugu yg dibina oleh masyarakat Vietnam sebagai tanda terima kasih kat kerajaan Malaysia sbb bagi diorang menumpang dekat sini.





            pulau impian group Pari!


           hasil tangkapan kitorang memancing, ikan bakar!
            dah nak balik :(
      muka semua org burn! hehe
         bot sudah menanti..................
Pulau bidong ni bukan pulau peranginan tapi pulau penyelidikan. so, kalau teringin nak ke pulau bidong, jadilah warga UMT. hehe..

Popular posts from this blog

diploma perikanan

'Tahniah, anda diterima masuk ke Universiti Malaysia Terengganu!'

Arghhhhhh!!! tidak!!!!!!!!!!
kenapa mesti UMT?? kenapa dapat diploma perikanan??

hancur berkecai hati ana masa tu. berkecai macam kaca pecah! huhuhu..
sedih, kecewa, semua perasaan negatif ada masa dapat tau ana diterima masuk ke UMT sebagai pelajar diploma perikanan.
     tanggapan pertama : "kalau ambik course ni conform kena pakai baju renang.. dah la ketat, xnak la!"
kakak ana pun ckp : " tak kan nak pakai baju renang? tak sesuai la dengan hg..."
  memang ana tersepit. sedih sangat sebab dalam banyak2 pilihan ana nak sambung ke bahagian agama, perikanan jgk yg ana dpt. :(
        seorang sahabat ana pernah ckp, " Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi apa yang kita perlu"
 statement ni buat ana fikir....... Allah sangat sayangkan hambaNya kan? ^__^
  selepas buat solat istikharah, ana akhirnya memilih UMT sebagai destinasi seterusnya.

Bumi terengganu! pertama kali jeja…

Minyak Wangi baru!

Assalamualaikum!
Alhamdulillah, ana dah selesai kursus pra L untuk lesen moto. lepas ni ana dah boleh la bawa moto dengan lesen L tu. Kenapa tak ambik lesen P terus? Ana dah tak ada masa. cuti semester dah nak habis..huhuhu.. sekejap je masa berlalu.
Masa balik dari kursus pra L tadi abah bawa ana dan adik ana meronda dekat pekan Changlun. tak ada la ronda mana pun memandangkan abah pun kaki dia tak berapa nak sihat. moga Allah sembuhkan kaki abah. amin!
ok, berbalik pada tajuk "Minyak Wangi". tadi masa meronda2 dekat dalam pasaraya C-Mart ana terfikir nak beli minyak wangi. Cari punya cari dalam kadar yang nak cepat2 sebab tak nak abah tunggu lama sangat, terus terpandang satu minyak wangi ni. Honestly ana tak pernah tau jenama ni. rasanya tak pernah nampak kat iklan tv.






Mood Magic by Nutox !
Kalau nak beli minyak wangi ana selalunya akan tengok dulu harga. RM9.95 for 50ml. hurmmm.. fikir2, macam best jugak bau dia. siap dapat losyen free lagi! wah..



ana terus grab je yang …

Latihan Industri

Bismillah. Alhamdulillah.
Lamaaaaa sangat tak update blog. Nak kata sibuk tak da maknanya sibuk. Malas je lebih sebenarnya.
Alhamdulillah.. Selesai sudah pengajian ana as a Diploma Of Fisheries student! baru semalam je tamat LI dekat Pusat Pengembangan Akuakultur Jitra atau lebih dikenali dengan nama PPA Jitra

Praktikal dekat sini alhamdulillah, best. Rumah disediakan. Peti ais, tv, mesin basuh, satu bilik 2 orang, complete la. sangat selesa!Alhamdulillah..
Main tugas dekat sini adalah untuk supply benih2 ikan tilapia dan keli kepada penternak dan juga tempat awam mcm tasik dan sungai. Kerja dekat sini banyak relaks je. Tiap2 hari start keje pukul 8 dan habis pukul 5.

setiap hari kena turun kolam. dan setiap hari kena basuh baju yang ada lumpur, kotoran degil. Penaaatt.. Tapi seronok!

Ini masa kami tengah mengutip rega ikan tilapia

kolam ni selut dia sampai paras lutut!


tugas bagi makan pada benih ikan setiap pagi dan petang

Packing benih ikan untuk diedarkan

Ni pemangsa yang berjaya …