Assalamualaikum.
Bismillah. Alhamdulillah.
Post kali ni nak share pasal fakta yang ana baca dalam majalah rapi :)
Kenapa Keju Berlubang??
Mesti tertanya - tanya jugak kan..
- Sebenarnya lubang yang ada pada keju terjadi akibat penghasilan gas oleh sejenis bakteria (Propionic) sewaktu proses pematangannya.
- Semasa keju ini sedang matang, molekul panjang keju akan terpecah menjadi molekul yang lebih ringkas dan enak menerusi tindakan enzim. Bakteria 'propionic' menghasilkan gas karbonik sehingga menyebabkan terjadinya tekstur bulat, berlubang atau berbentuk mata pada keju.
- Ada juga sesetengah jenis keju yang mempunyai lubang yang agak besar berikutan tambahan asid 'propionic' yang mana ia berfungsi untuk memberikan rasa manis dan lemak..
Faham tak? hehe..
*Sumber : Majalah Rapi
ilalliqo'
thanks for reading ^_^
Comments
Post a Comment